Poreklo biljke

Ehinacea je poreklom iz Severne Amerike i oduvek se koristila za poboljšanje prirodnih odbrambenih mehanizama organizma. Još od 1700. godine američki starosedeoci su je koristili protiv ujeda zmija, insekata, za zarastanje rana i jačanje organizma.

Kako Ehinacea deluje

Lekovite supstance iz biljke Echinacea Purpurea utiču na povećenje broja leukocita i stimulaciju fagocitoze, tj. povećavaju produkciju T-limfocita i migratornu sposobnost leukocita, kao i na povećanje kapaciteta fagocitoze (fagocitoza je proces kojim ćelije našeg imunog sistema (makrofage) uništavaju infektivne agense (bakterije) na mestu zapaljenja). Ehinacea indukuje T4, T8 limfocite, interleukin 2 i interferon gama.

Aktivni sastojci iz ove biljke stimulišu nespecifični imuni odgovor koji predstavlja glavnu barijeru protiv virusa, najčešćih izazivača prehlade i gripa. Aktivni principi izolovani iz ove biljke (ehinakozidi, ehinaceini, flavonoidi, etarska ulja, tanini, proteini, vitamini A, C i E, polisaharidi) deluju kao imunostimulator (dovode do povećanja produkcije interferona-jedinjenja odgovornog za odbranu u prvom redu protiv virusa), ublažavaju simptome postojeće infekcije, deluju zaštitno i ubrzavaju izlečenje. Takođe, deluju bakteriostatski na nekoliko vrsta stafilokoka i streptokoka.

Prema navodima nekih laboratorija, Ehinacea blokira hijaluronidazu (enzim koji proizvode bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i dr.) koja oštećuje ćelijsku opnu i omogućava bakterijama i virusima prodor u ćeliju.

Najnovijim studijama je dokazano da aktivni principi indukuju i vrstu limfocita poznatu kao NK ćelije koji mogu da unište pojedine ćelije tumora i ćelije inficirane virusom tj. oslobađaju imunomedijatore i tumorski nekrozne faktore.

Hemijska analiza ove biljke potvrdila je prisustvo jedinjenja zaslužnih za sva njena lekovita svojstva. Najznačajniji su ehinacein B i ehinakozid, koji podstiču stvaranje antitela, i arabinogalaktan, koji podstiče odbrambene ćelije da uništavaju štetne mikroorganizme. Ovaj proces je veoma značajan i to je tzv. nespecifični imuni odgovor. Zahvaljujući ovakvom dejstvu, Ehinacea pored toga što pojačava imunitet, skraćuje trajanje i ublažava simptome bolesti.

Lekoviti sastojci

Lekovita svojstva pokazuju tri vrste Ehinacee: (Echinacea Purpurea, Echinacea Angustifolia i Echinacea Pallida), od kojih je najpotentnija Echinacea Purpurea. Ove vrste sadrže u različitim odnosima: fenolkarbonske kiseline i depsidne kiseline (kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu), estre kafene i vinske kiseline i ferulinske i vinske kiseline. Prisutni su i estri šećera i kafene kiseline (ehinakozidi), ehinacein, nezasićena alifatična jedinjenja (amidi, izobutilamidi (od njih imamo osećaj peckanja u ustima)), polienske kiseline.

koren

Kada se preporučuje upotreba Ehinacee

Danas se najčešće preporučuje primena preparata Ehinacee preventivno i kao dopunska terapija kod prehlade, nazeba i dugotrajnih infekcija respiratornih organa i urinarnog trakta. Spoljna upotreba Ehinacee se preporučuje kod ulceracija kože i za terapiju rana koje sporo zarastaju, kao i kod ekcema.

Preporučena upotreba:

20 – 60 kapi, 3 – 5 puta na dan, pomešano sa malo vode, čaja ili soka, nezavisno od obroka.

Ljubičast cvet

Ehinacea može pomoći:

 • Smanjuje osetljivost i podložnost na prehlade, grip i zapaljenje grla. Najefikasnija je kada počnete da je uzimate na prvi znak prehlade, gripa ili grlobolje. Ukoliko su se ove bolesti već razvile, Ehinacea pomaže da simptomi budu manje intenzivni i da brže dođe do ozdravljenja;
 • Protiv ponovnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, sinuzitis, grlobolje izazvane streptokokama i protiv zapaljenja uha, budući da biljka podstiče imuni sistem i pomaže u borbi protiv hroničnih bolesti gornjih respiratornih organa;
 • Pomaže protiv gljivičnih vaginalnih oboljenja i gljivičnih infekcija urogenitalnog trakta. Što se tiče gljivičnih oboljenja, Ehinacea stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca koje uništavaju gljivice. Kod urinarnih infekcija preporučuje se i veći unos tečnosti;
 • Pomaže u zaceljivanju rana i kod kožnih infekcija, uključujući kožne čireve, opekotine, posekotine i ogrebotine. Kao prirodni antibiotik i borac protiv infekcija, Ehinacea ubrzava zaceljivanje svih vrsta iritacija kože uključujući ekceme i herpes infekcije. Može se nanositi kao melem na kožu kombinujući sa uzimanjem preparata Ehinacee koja ujedno jača imuni sistem;
 • Ova biljka ima posebno izraženo antibakterijsko delovanje kod ubrzanog zarastanja rana i pomaže pri stvaranju vezivnog tkiva;
 • Izgrađuje imunitet tokom onkološke terapije i ima moguće zaštitno dejstvo u prevenciji nekih formi karcinoma;
 • Ehinacea se pokazala delotvorno kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je u slučaju ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva i uha;
 • Uspešna je i kod lečenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod parodontoze;
  Preporučuje se i za lečenje afti, gljivičnih infekcija usta I creva;
 • Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok se u preventivnom smislu savetuje kod bronhitisa i oboljenja prostate;

Mišljenje stručnjaka

 • Ehinacea je moćan antioksidans i deluje na kancerogene ćelije, odnosno uništava ih (navodi MERCK-ov priručnik, zvanična medicinska literatura u SAD).
 • Biljni dodatak ishrani od Ehinacee je odličan za ljude slabijeg imuniteta, otkrila je studija Univerziteta Kardif sprovedena na 750 ljudi. “Ehinacea se obično uzimala kao tinktura, a ta lekovita biljka smanjuje rizik od virusnih oboljenja za više od 60 odsto”, kaže Daily mail.
 • Takođe, naučnici su otkrili da Ehinacea može smanjiti simptome i skratiti trajanje bolesti. Učesnici studije su tri puta na dan tokom četiri meseca pili kapi Ehinacee pomešane sa malo vode/čaja/soka. Rezultat je bio gorepomenuti procenat uspešno saniranih tegoba.
 • “Ehinacea sprečava i povratak infekcije, a iznenadila nas je delotvornost te biljke u vezi sa jačanjem imuniteta”, rekao je idejni tvorac i mentor studije, profesor Roland Schoop.

Po dosadašnjim studijama Ehinacea nije dala neželjene efekte!

Prema dosadašnjim istraživanjima nisu zapaženi neželjeni efekti tokom primene ekstrakata Ehinacee, nije poznata interakcija sa drugim lekovima, niti je bilo prijavljenih slučajeva predoziranja.

Ako neko od korisnika ima religijsku ili emotivnu averziju prema alkoholu, neka svoju dozu (određeni broj kapi tinkture namenjen trenutnoj konzumaciji) ukapa u vruću vodu ili čaj i alkohol će u vidu pare napustiti jedinjenje (ispariti), jer je tačka ključanja etil-alkohola 78,37°C.

Koren Ehinacee Purpuree je deo biljke najbogatiji aktivnim supstancama. Ekstrakt korena je samim tim koncentrovaniji od ekstrakata ostalih delova biljke.

slika reprezentacije čoveka protiv virusa

Proizvod koji nudimo sastoji se od pažljivo biranog i laboratorijski analiziranog (biohemijski, toksikološi i mikrobiološki) korena, prirodno uzgajanog, koji je izvrsnog kvaliteta, sertifikovanog alkohola i kontrolisanog porekla ambalaže. Ne sadrži konzervanse, veštačke boje, koriganse, pojačivače ukusa i zaslađivače.

Odobren je od Ministarstva zdravlja Republike Srbije i upisan u bazu podataka dodataka ishrani koju vodi istoimeno ministarstvo.  

Kategorije: O preparatu

0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *