Većina ljudi je svesna da je snažan i stabilan imunitet ono što nas održava uprkos načinu života i našim navikama. 

Naš imunitet, poput štita, svakodnevno odbija bezbroj bakterija, virusa, reguliše autoimune procese, bori se protiv malignih ćelija i procesa koji se svakodnevno odvijaju ne samo van našeg organizma nego i unutar njega samog.

Često nismo svesni da, osim infekcija i oboljenja kojima smo izloženi, našem telu prete i autoimuna oboljenja do kojih dolazi kada je naš imunitet oslabljen.

slika reprezentacije borbe protiv virusa

Šta je to što slabi naš imuni sistem?

U velikom broju slučajeva smo sami sebi najveći neprijatelji. Cigarete, alkohol i gazirana pića su zasigurno veliki neprijatelj našeg imuniteta.

Međutim, šta je sa nepravilnom ishranom? Šta je uopšte nepravilna ishrana?

MASTI

slika masti

Kada se govori o pravilnoj i nepravilnoj ishrani prva asocijacija je – brza hrana i masti. Međutim, problem nije samo ŠTA UNOSIMO već i ŠTA NE UNOSIMO, a trebali bismo. Novija istraživanja svedoče da nisu problem masti same po sebi, jer i sam mozak izgrađen od određenih masti i masti su mu neophodne, problem je u poreklu masti. Namirnice poput badema, kokosa, avokada, oraha su bogate mastima i to su tzv. “dobre masti”. Odnosno, masti koje naš organizam skladišti i uspešno obrađuje. Masti životinjskog porekla, sa druge strane, su masti sa kojima naš organizam vodi borbu i aktivira se imuni sistem kako bi ga zaštitio od potencijalnih problema.

ŠEĆERI

Šećer na kašiki

Vrlo slična situacija je i sa šećerom. Svima je jasno da su prosti šećeri izuzetno loši za naš organizam i da imunitet mora da sanira štetu koju mu nanesemo kada uživamo u čokoladi ili sladoledu. Pored toga što industrijski šećer pravi direktnu štetu imunitetu, sredina koja se stvara (kisela) u organizmu (posle konzumacije šećera) je dobra podloga za napredovanje raznih patogena (ćelija raka, virusa, gljivica). Šećer ima svoju zdraviju alternativu – prirodne šećere sadržane u voću i medu. Pored prirodnih šećera, dostupni su i veštački zaslađivači koji su nekako upali u grupu “zdrave hrane”.

Veliki problem nepravilne ishrane je nedostatak ravnoteže u našem jelovniku. Jednolična ishrana je veliki problem modernog doba. Pekare i jela “na brzinu” ne daju dovoljno nutritijenata našem telu tako da naš imunitet ne dobija pogonsko gorivo za svoj rad, a mora da nadomesti telu sve ono što mu je neophodno iako mu mi to kroz ishranu i stil života uskraćujemo. U skladu sa okolnostima, organi za produkciju imunih ćelija crpe rezerve na dnevnom nivou, kako bismo neometano funkcionisali i nisu pripremljeni za nepredviđene okolnosti poput epidemija gripa ili nekih sličnih ili manje benignih situacija.

SUPLEMENTI

slika suplemenata

Tu na scenu stupaju veštački vitamini. Telo ne obrađuje na isti način tabletu vitamina C ili magnezijuma ili kalijuma, kao što prihvata i raspoređuje taj isti vitamin unet kroz hranu, u svom prirodnom obliku. Ne možemo da poreknemo da su tablete vitamina često neizbežne kada je u pitanju potreba da se za kratko vreme nadomesti velika količina određenog vitamina, npr čitavog kompleksa vitamina B, ali budući da govorimo o preventivi i održavanju imuniteta, unošenje vitamina u njihovom prirodnom obliku, kroz onaj oblik u kom se javljaju u prirodi, je definitivno najbolji način opskrbljivanja imuniteta celim spektrom neophodnih vitamina.

VODA

Sipanje vode u čašu

Industrija pića je uložila veliki napor da nas uveri da je flaširana voda, obogaćena različitim mineralima, najzdravija opcija za naše zdravlje. Međutim, flaširana voda je smeštena u ambalažu koja je vrlo često plastična ili je u pitanju legura plastike čije se čestice oslobađaju i kreću po vodi, stoga je filtrirana voda iz filter bokala ipak najbolji izbor.

Zamislite da svaki dan zatrpavate svoje telo sitnom prašinom, korisnom i nekorisnom. U nekom momentu će sigurno doći do zasićenja. Minerali iz flaširane vode često mogu da nanesu više štete nego koristi ukoliko dođe do prezasićenosti organizma i ako stvorimo okolnosti u kojima naš imunitet mora da se pregrupiše i da uloži sve svoje snage u adekvatno uklanjanje viška minerala i soli koje smo uneli.

SAN

slika žene koja spava

Uzročnik iscrpljenosti našeg organizma, popuštanja imunog sistema nisu samo faktori koji se tiču našeg tela.

 

Neredovan san i velike količine stresa su sastavni deo života pogotovo u gradovima. U borbi sa današnjicom, redovan san je mnogima luksuz koji vrlo često sebi ne možgu da priušte. NIje samo bitno koliko spavamo već i kada! San od 22h do 4h ujutru je injekcija melatonina (hormona koji regeneriše veliki broj organa i organiskih sistema). Ne postoji uvek mogućnost da se ispuni ovakav režim života, ali kada god je moguće treba leći na vreme.

STRES

Slika čoveka pod stresom

O tome ne vredi ni počinjati. Međutim, upravo su stres i fizička iscrpljenost upotpunjena izostankom kvalitetnog sna veoma značajni uzročnici ne samo pada imuniteta već i širokog dijapazona oboljenja.

 

Sve počinje iz glave. Psiha je fantastična stvar. Potrudite se da ustanovite određene navike poput redovnog sna, izbalansirane ishrane zasnovane na žitaricama, orašastim plodovima i na biljnoj hrani, pijte što više vode i unosite što više tečnosti (kao što smo rekli voda i ostale tečnosti nisu isto, telu je potrebna na prvom mestu voda!) u vidu prirodnih cedjenih sokova, čajeva, pa čak i u vidu kafe (ali umereno!), krećite se i budite fizički aktivni koliko god možete, isključite cigarete i alkohol iz svog života, potrudite se da šećer koji unosite bude prirodan šećer u vidu voća i meda.

reprezentacija stresa slika

Pazite šta jedete i šta jede Vas!

Kategorije: imunitet

0 komentara

Ostavitе odgovor

Avatar placeholder

Vaša adrеsa е-poštе nеćе biti objavljеna. Nеophodna polja su označеna *